zaterdag 22 april 2017

Zuid Limburg: wandelen in het heuvelland

Na een zeer drukke periode vol zorgen  (schoonmoeder) waren Jeroen en ik er heel erg aan toe om samen eventjes weg te gaan, een paar dagen in het prachtige Limburgse land en genieten van de rust, het mooie landschap en de heerlijk Limburgse Vlaai. Even ontspannen en bijtanken.Tijdens de wandelingen had ik mijn kleine compact camera mee, in de middag ben ik nog een paar keer in de directe omgeving van het huisje op zoek gegaan naar leuke fotografie onderwerpen. Helaas was er te weinig zon voor veel vlinders, en heb ik het oranjetipje alleen voorbij zien vliegen....
Alle dagen hadden we wisselvallig weer, met soms mooie wolkenluchten....

Tijdens de eerste wandeling zag Jeroen deze twee reeën, daarvoor wilde ik wel even de megazoom camera uit mijn rugzak halen (is verder onhandig tijdens het wandelen over nogal glooiend terrein).


De fruitbomen , al bijna uitgebloeid of nog niet helemaal in bloei......het was in ieder geval niet de bloesempracht waar ik een beetje op hoopte.

In het bos, het jonge frisse groen.....heerlijk.
De Geul, bij Wijlre, vlak bij de Brand Bier brouwerij.
De watermolen van Wijlre


Deze dag begon zonnig maar het werd steeds donkerder, dit was aan het einde van de wandeling toen we bijna terug in het dorp waren...en gelukkig....geen regen.


uitzicht op Oud Valkenburg


Dreigende lucht, maar we hebben geen regen gehad...die kwam pas in de avond.
En toch nog wat vlindersGehakkelde aureliaCitroenvlinder
Dagpauwoog
Klein geaderd witjeDe grote bonte specht achter het huisje. Ze zijn daar de laatste tijd bezig geweest met verwijderen van het groen om de huisjes en het uitbreiden van de terassen van de huisjes. Of dat de reden was dat de specht de enige vogel was die interesse had in het voer......En het echtpaar torenvalk was ook weer aanwezig op hun bekende stekkie......hier een van de torenvalkjes in de dode boom waar ze altijd zitten.Het waren een paar heerlijke dagen om de accu op te laden en even alle tijd en aandacht voor elkaar te hebben. Genieten met de zachte G.zaterdag 15 april 2017

De Blauwborst en meer: Groene Jonker en Rietputten

Eind maart arriveren de eerste blauwborsten weer vanuit het zuiden en zoeken hun zangposten op in de rietkragen.  Ik ging twee keer op pad om onder andere de blauwborst te fotograferen.
Op zondag 26 maart met Henk naar de Groene Jonker en op donderdag 30 maart met Conny naar de Rietputten. In beide gevallen hadden we succes met de blauwborsten, maar lieten andere vogels zich niet zo goed zien. Daarom in deze blog een hoofdrol voor dat prachtige vogeltje:
De Blauwborst


De Groene Jonker:
De zon was net op en zodra de rietkragen door de zon beschenen werden, kwam de blauwborst steeds vaker tevoorschijn om te zingen.
Eerst nog wat verlegen, verstopt in het riet...
Later op een afstandje bovenin.....En wat dichterbij. Hij begon prachtig voor ons te zingen.

Genieten
Luidkeels werd er gezongen.

Hij was in de hele omtrek te horen, maar of er een vrouwtjes blauwborst interesse had.....we weten het niet. Op een gegeven moment liet de vogel zich niet meer zien en horen en vertrokken Henk en ik naar een ander natuurgebiedje in de omgeving waar de foto oogst zo tegenviel dat ik er in deze blog niets van plaats.Een paar dagen later was het alweer een blauwborsten feestje, deze keer in de Rietputten (met Conny). Ik hoorde de zang al in de verte en zo konden we makkelijk de plek vinden waar deze blauwborst zijn territorium heeft. Telkens kwam hij op dezelfde plek terug, dus ook na een rondje door het gebied, vonden we hem weer makkelijk terug.
Tussen het riet door, lastig fotograferen.

Maar wat zat ie daar mooi, en best wel dichtbij...

En even gooide hij ook zijn prachtige staart open, mooi momentje.

 Wat verderop in een boompje, ook een zangpost waar hij geregeld terug keerde.Maar het mooiste moment was toch wel toen de vogel zingend aan kwam vliegen en plaatsnam op de hoogste rietpluim, een paar meter bij ons vandaan...
Wat zat ie daar parmantig met zijn (blauwe) borst vooruit.Een paar keer hoorde ik het geluid van baardmannetjes en heel even zagen we er eentje zitten tussen het riet,maar toen ik de camera had scherpgesteld was ie alweer weg. Hopelijk is dit gebiedje er volgend jaar nog, afgelopen winter kwam het er niet van, maar komende winter wil ik er toch wel weer gaan kijken voor die mooie baardmannetjes.

Een ander zeer aanwezig vogeltje was dit winterkoninkje. Wat kan zo'n klein vogeltje veel lawaai maken.
Er werd luid gezongen.

En het staartje ging fier omhoog.
En ook de tjiftjaf liet zich horen, de gehele dag was het niets anders dan tjiftjaftjiftjaftjiftjaf.


Twee heerlijke dagen buiten in de natuur. De lente is nu echt begonnen en dat was deze dagen te merken. Ook de eerste vlinders zagen we fladderen en de vogels zingen de hele dag door.
Ik ben heel blij met deze blauwborst foto's, en dan vind ik het ook niet erg dat ik verder niet zoveel bijzondere foto's heb gemaakt op deze dagen. Die momentjes met de zingende blauwborst waren top.