vrijdag 29 maart 2024

Lentebodes





 Ik hou van de lente.

Zodra ik 's morgens de merel weer hoor zingen, maakt mijn hart een sprongetje. Het wordt lente. De dagen worden langer, het frisse groen, de grutto's die terugkeren.... De lente is mijn favoriete seizoen, waarin ik, als het weer meewerkt, tijd tekort kom.

Het roodborstje zong uit volle (rood)borst.

Maar nog even terug in de tijd, de winter die geen winter was ging voorbij met de nodige stormen en veel regen. De sneeuwklokjes en krokussen stonden er in februari, maar waren al snel plat geregend en gewaaid. Gelukkig heb ik tussen alle wind en regendagen door nog wel de eerste lentebodes vast kunnen leggen.

De rode draad in dit blog is wind...... het pimpelmeesje waaide bijna van zijn tak.

Februari was de maand van de sneeuwklokjes en ook de krokussen. Die laatste soort was echt erg vroeg.


Together



just the two of us

Only the lonely

Buzzzzzzy Bee

Ik hou niet van wind...

De vossen in de duinen houden net als ik niet van wind, ze lieten zich weinig zien, doken vaak meteen de struiken in, weg van de wind. Ik heb deze periode veel gewandeld, maar nog nooit zo weinig foto's gemaakt in de duinen.  Dus de meeste foto's in dit blog komen gewoon uit de directe omgeving van Leiden.

Maart, de vogels maken zich klaar voor het broedseizoen.


En in Cronesteyn is de lepelaarskolonie weer neergestreken. Ze hebben dit jaar ook weer gezelschap van de blauwe reigers, die ook in de bomen broeden.


Takkenbende

De bosanemoontjes mogen niet ontbreken in een lenteblog

En het liefst met een beessie





En nog liever met een lieveheersbeestje


Nijlgansje, hier word ik blij van.....jonge dieren gewoon bij ons in de wijk.





In de Poelgeest Polders zijn de grutto's weer aangekomen. Tijd om op te vetten voordat ze naar de broedgebieden vertrekken.
Maar voordat er gebroed kan worden moet er nog wel iets gebeuren. Kleine grutto-tjes in de maak. Helaas vervelend tegenlicht en een lelijke achtergrond, maar wel mooi om mee te maken.


De kievitsbloemen waren er ook al vroeg. En ik vind het altijd een uitdaging om ze te fotograferen.

Holwortel, een stinzenplant die in zowel de heemtuin van Leiden als die van Leiderdorp te zien was. Het staat ook rond kasteel Oud Poelgeest, waar de bosanemoontjes uitbunding bloeiden afgelopen maand.

Reiger en reiger aan de waterkant. Die voorste kijkt wel een beetje boos.

En ik sluit af met een telefoonkiekje, gemaakt voor het Wereldmuseum (voorheen Volkenkunde) in Leiden. Zo mooi die bloesem van de Japanse sierkers.


Deze blog heeft lang op zich laten wachten en heeft nu best veel foto's. Maar wel van twee maanden. En dan heb ik tussen alle sombere regendagen toch nog wel veel gezien. April staat voor de deur, mijn favoriete maand, samen met mei. Hopelijk laat de volgende blog dan ook wat minder lang op zich wachten.

donderdag 25 januari 2024

Zeehondjes en vossen in de winter.

 Een januari met twee weken winter, zoals het hoort. Kou, een beetje sneeuw en af en toe wat zon. Weinig wind dus.......alle ingredienten om te genieten. 

Vos op het ijs. Dit was wel mijn mooiste winterse plaatje van januari. 


Helaas was het in deze periode lastig om vrij te krijgen en door wat gehannes met het omruilen van parttime dagen kon ik toch nog een beetje winter meepakken.


De winterperiode begon op 8 januari, een maandag die ik gelukkig vrij had. Op het Katwijkse strand lagen 3 zeehondjes (gewone zeehond) en er kwamen zelfs enkele kleine sneeuwbuitjes over.

in de sneeuw

oh, ben jij het

Happy together

oh nee, moet je nou alweer een foto maken?

Kijk eens, zonder handjes....


Het water steeg en de temperatuur daalde. Na een paar uur reikte het water tot de zeehonden-buiken en gingen ze één voor één het water in. En ik ging met ijskoude vingers terug richting de bushalte. Wat was het een koude ochtend maar zo de moeite waard.

Nog diezelfde week, wat zuidelijker langs onze westkust, konden we nog genieten van een grijze zeehonden pup, samen met zijn moeder (of haar moeder)

De grijze zeehond is een stuk groter dan de gewone zeehond. De pups van deze soort worden in december op het strand geboren. De gewone zeehond pup wordt in de zomer in zee geboren.

Moeder en kind, wat een verschil in grootte. De kleine heeft nog zijn witte vachtje maar ging later wel al met mama de zee in. 

Na de geboorte blijven de pups nog 3 weken op het strand en worden gezoogd in die periode. Deze pup zal wel bijna 3 weken oud zijn geweest.

Hallo daar

Kom maar bij mama

Ik vind het zo van opzij net een klein ijsbeertje zonder oren. De drieteenstrandloper kwam toevallig langsrennen.


Ook deze dag was het behoorlijk koud, gelukkig niet zoveel wind meer als de voorgaande dagen. Het licht ging wel snel uit waardoor het bijna schemering leek. Maar ook deze middag was  het genieten met een grote G. Wil je meer zeehondjes zien? Klik dan HIER.

De tweede winterweek begon op zaterdag met een wandeling door de duinen. De wilde zwanen waren mij te vlug af en ik zag ze nog net wegvliegen. Maar een knobbelzwaan was wel aanwezig, in het ijskoude water.

ijsbreker




Ooit een schaatsende meerkoet gezien?


De vogeltjes kunnen in deze periode moeilijk aan hun eten komen, en zijn blij met een beetje hulp. Dit roodborstje is de aanwezigheid van mensen gewend en kwam bijna op schoot zitten.



Op donderdag 18 januari had kon ik nog even genieten van de sneeuw, en zelfs een flinke sneeuwbui die over trok.


Winter



En een vosje in de sneeuw. Dat was voor mij een wens voor januari. Altijd maar afwachten of er sneeuw komt. En dan ook nog hopen dat je een vos ziet, want ik had afgelopen 3 maanden geen vosjes meer gezien, dus dit vosje in de sneeuw was een cadeautje.

Het vosje ging aan de wandel en wij keken even waar zij heen zou gaan.......


Het ijs op.  

Ik vond dat nog best spannend, had geen idee hoe sterk het ijs is, en wat een vos weegt, maar met dat zonnetje op donderdagmiddag smolt de sneeuw heel snel weg en ik nam aan dat de ijslaag ook wel snel dunner zou worden. Moet er niet aan denken dat een vosje voor mijn ogen door het ijs zakt.
Het was lastig fotograferen, felle zon, grote schaduwen en blauw ijs. Dus het was even spelen met de instellingen en een beetje nabewerking.


Nog wat andere foto's van de winterwonderland wandeling

De lichtpuntjes uit mijn vorige blog (december foto) zijn wat groter, het ruig haarmos tussen de smeltende sneeuw.


De sneeuw is bijna verdwenen in het landschap en in de verte trekt de laatste winterse bui van die dag weg naar het noorden.

Het weer in januari begon onstuimig en zal weer net zo onstuimig eindigen met na Gerrit en Henk nu ook storm Isha. Hopelijk gaat februari nog wel wat winter brengen en vallen de mooie winterdagen een beetje samen met mijn parttime dagen......... dan kan ik nog een keertje genieten van Koning Winter, want die zie ik toch liever dan Isha.